Zet Dick Maas op een regisseursstoel en je weet wat je te wachten staat. “Actie” en “Heibel” gaan al decennia hand in hand bij de regisseur van Neerlands beste vleeskeuring. Met z’n eerste stap in Reclameland is dit niet anders, maar de boe-roepers hebben dit keer wel een punt. De  commercial voor de gisteren gelanceerde Donorweek maakt de tongen los, maar dat doel heiligt niet de middelen. Het reclamedebuut van Dick Maas eindigt in onze supermarkt dankzij het overschot aan té pittige pepers.

In de muzikaal sterk opgebouwde commercial zien we een sportieve waaghals diverse capriolen uithalen. Te land, ter zee en in de lucht komt een scala aan slecht voorbeeldgedrag voorbij. Voetgangers worden van de sokken gereden, een fiets illegaal gedumpt, een opengaande brug getrotseerd… Dieptepunt is de scene waar het stopteken bij een spoorwegovergang wordt genegeerd. Een scene waar bijna iedereen over valt. Inclusief klachten bij de Reclame Code Commissie. Levensgevaarlijk, zo roept FNV Spoor en dat blijkt terecht. De waaghals in kwestie mag namelijk letterlijk van een wonder spreken dat hij nog leeft. Hoofdrolspeler Wouter Duinisveld maakt zichzelf aan het eind bekend en deze Wouter is een bejubeld triatleet die leeft met een donorhart. Iemand van wie je toch minder onbezonnen gedrag zou verwachten.

Dick, vooropgesteld, je blijft een held en we hebben met liefde en een schaal leverworst al je films gezien. Toch moeten we kritisch zijn. Stunts werken niet overal en de boodschap blijft hier in de schaduw van het overschot aan spanning. Je handelsmerk kan dan ook niet op iedere lap worden geplakt. De opdrachtgever zelf lijkt zich hier nu achter te verschuilen hetgeen de lap enkel nog taaier maakt. In onderstaand screenshot schuift de stichting een klacht al af op de grillen van de regisseur. Zelf geloofde Dick er overigens schijnbaar ook niet echt in…

UPDATE (17-10-13): “Ministerie stopt met ‘nodeloos kwetsend’ spotje donorweek“.

Slagersoordeel: Een te pittig gebakken donorhart met pepersaus en stuntpiepers.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Schermafbeelding 2013-10-14 om 21.06.38

Reacties

Tags: , , ,